25.10.2021
Afekta Technologies Oy on vuonna 2017 perustettu startup-yritys, joka on erikoistunut pienten molekyylien mittaamiseen biologisista näytteistä nykyaikaisella metabolomiikka-analyysillä. Määrityspalvelua tuotetaan niin akateemisille kuin yritysasiakkaillekin erilaisiin tutkimushankkeisiin liittyen.
Afekta on mukana partnerina kahdessa H2020-ohjelmasta rahoitetussa hankkeessa. Juuri alkaneessa 3D-omics hankkeessa on mukana 12 partneria ja hankkeen budjetti on 10 miljoonaa euroa.
– Meidän roolimme hankkeessa on tehdä metabolomiikka-mittaukset konsortion muiden jäsenten tuottamista näytteistä. Hankkeen kautta teemme myös analytiikkaan liittyvää kehitystyötä: tarkoituksenamme on kehittää määritysmenetelmä, jolla saadaan suolistomikrobiston tilasta aiempaa tarkempi kuva, kertoo Afektan toimitusjohtaja Olli Kärkkäinen.
Vielä puolen vuoden verran on käynnissä myös liikkuvuusohjelmasta rahoitettu BestTreat-hanke, jonka tarkoituksena on parantaa tuntemusta ei-alkoholiperäisestä rasvamaksasairaudesta ja kehittää siihen uusia hoitoja. Uusien tutkijoiden kouluttamiseen tähtäävissä hankkeissa on oltava akateemisten kumppaneiden lisäksi aina myös kaupallisia, usein pk-yrityskumppaneita.
– Meille on hankkeen aikana työskennellyt kaikkiaan neljä väitöskirjatutkijaa. Yksi tekee väitöskirjatutkimuksensa pääasiassa Afektassa, ja loput kolme käyvät meillä kahden kuukauden jakson ja pääsevät käytännössä kiinni metabolomiikkadatan tuottamiseen ja analysointiin. Tutkijat saavat kokemusta teollisuuden puolelta ja näkevät käytännössä, miten tutkimusta voidaan hyödyntää liiketoiminnassa, kertoo Afektan hallituksen puheenjohtaja Kati Hanhineva.
Kahdessa hankkeessa on erilaiset konsortiot, mutta sama tematiikka eli miten suolistomikrobisto muokkaa ruokavaliosta elimistöön päätyviä erilaisia yhdisteitä ja miten nämä yhdisteet vaikuttavat terveyteen. Metabolomiikkaan liittyvä analytiikka vaatii pitkälle erikoistunutta tietotaitoa, erityisesti data-analytiikkaosaamista. Hankkeet istuvat erinomaisesti Afektan missioon ja tekemiseen ylipäänsä. Hankkeisiin on lähdetty mukaan kutsusta verkostojen kautta.
– Metabolomiikka-analytiikkaa monet tahot eivät itse ala tekemään vaan hakevat mukaan partnerin, kun halutaan analysoida aineenvaihduntatuotteita laaja-alaisesti. Näin voidaan löytää kokonaan uusia yhdisteitä ja saada täysin uutta tietoa. Jokaisesta analyysista projekteissa myös me opimme lisää. Olemme hankkeiden kautta kehittäneet omaa tutkimus- ja innovaatiotoimintaamme, analyytiikkaosaamistamme ja ylipäänsä yrityksen liiketoimintaa, jatkaa Kati Hanhineva.
Hankkeet päättyvät aina aikanaan, mutta jäljelle jäävät verkostot ja kontaktit. Verkostot voivat johtaa uusin asiakkuuksiin, osin näin on käynyt jo hankkeen aikana. Hankkeiden kautta on ollut mahdollista kehittää omaa osaamista ja palveluita sekä tehdä myös huipputason tieteellistä tutkimustyötä. Hankkeet ovat myös hyviä referenssejä ja verkostojen kautta palveluiden myynti ja markkinointi on mahdollista jatkossakin.
Afekta on yliopistotaustainen spin-off- ja ”born global” -yritys, joten yrityksen vastuuhenkilöille kv-hanketoiminta on luontevaa ja tuttua. Koko ajan yrityksen tavoitteena on myös ollut maailmanlaajuinen näkyvyys. Hiljattain Afekta Technologies on valittu myös TOP 5 -yritysten joukkoon maailmanlaajuisista metabolomiikka-analytiikkaa tuottavista startupeista.
– Kv-konsortiohankkeita kannattaa hyödyntää vaikka byrokratiaa on, mutta kyllä siitä selviää. Suomessa on yrityksissä selkeät kirjanpito- ja tilintarkastuskäytännöt, joilla pärjää myös EU:n tasolla. Afekta on ollut mukana useissa hakemuksissa ja kahdessa onnistuttu saamaan rahoitus. Meidän kokemuksemme on, että jo hakemusten valmistelussa tulee verkostoja ja uusia asiakkuuksia, vaikka hanke itsessään ei saisikaan rahoitusta, kannustavat Kati ja Olli.
Lisätiedot:
Afekta Technologies Oy on metabolomiikan palveluntarjoaja, joka on erikoistunut kasvipohjaisissa elintarvikkeissa oleviin bioaktiivisiin fytokemikaaleihin.
Afekta Technologies Oy oli EU:n Horisontti 2020 -ohjelman hankkeissa mukana ollut pohjoissavolainen yritys. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman aikana toteutettiin lähes 120 hanketta, joissa oli mukana pohjoissavolainen yritys tai organisaatio. Ohjelma on nyt päättynyt (2014-2020) ja viimeiset rahoitetut hankkeet alkoivat tämän syksyn aikana. Horisontti Eurooppa -ohjelma (2021-2027) on jo myös käynnistynyt.