Business Kuopio

 

Kokonaisturvallisuus nousi uudeksi teemaksi Kuopion ekosysteemisopimukseen

12.3.2025

Valtion ja Kuopion välinen innovaatioekosysteemisopimus on päivitetty. Sopimuksen tarkoituksena on vahvistaa suomalaisten yliopistokaupunkien tutkimus-, kehitys-, ja innovaatiotyötä. Kuopio on nostanut sopimuksensa uudeksi kärkiteemaksi kokonaisturvallisuuden ja siihen liittyvän liiketoiminnan, joka tukee sopimuksen vakiintuneita terveys- ja hyvinvointiteknologian sekä vesiosaamisen teemoja.  

Kokonaisturvallisuuden edistäminen on koko yhteiskunnan yhteinen tehtävä

Kokonaisturvallisuus on kansallinen varautumisen yhteistoimintamalli, jolla turvataan yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen jatkuvuus kaikissa tilanteissa yhteistyössä julkishallinnon, elinkeinoelämän ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Muuttunut maailmanpoliittinen turvallisuustilanne asettaa varautumisen ja valmiuden tavoitteet uudelle tasolle. Kokonaisturvallisuuden nostaminen innovaatiotoiminnan kärjeksi onkin siksi perusteltua. Tätä toimintaa tukemaan Kuopion kaupunki ja Savonia-ammattikorkeakoulu ovat käynnistäneet Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen valmistelun, joka on tunnustettu osana hallituksen Itäisen Suomen ohjelmaa. Hanke on saanut rahoituksensa Innokaupungeille suunnatusta EU:n kestävän kaupunkikehittämisen rahoituksesta. 

“Kunnat eivät pysty yksin vastaamaan tulevaisuuden globaaleihin turvallisuushaasteisiin. Tarvitaan laajaa sektorien välistä yhteistyötä, jossa elinkeinoelämällä on erityisen tärkeä rooli. Kuopioon perustettavan kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen yksi tavoite on tukea toimijoiden välistä yhteispeliä ja edistää niiden välistä innovaatiotoimintaa”, kuvaa Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus –hankkeen kehittämisasiantuntija ja kaupungin osatoteutuksen projektipäällikkö Irma Savolainen. 

Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen valmistelu toteuttaa Kuopion innovaatioekosysteemisopimusta edistämällä kestävää kaupunkikehitystä sekä kokonaisturvallisuuteen keskittyviä TKI- ja liiketoimintamahdollisuuksia. Savolaisen mukaan Kuopiossa ja Pohjois-Savossa on loistava kokemuspohja kokonaisturvallisuutta rakentavien innovaatioiden kehittämiselle: “Alueella toimii merkittävä määrä innovaatioekosysteemejä, jotka keskittyvät hyvinvointi- ja terveysteknologiaan, vesiosaamiseen, energiantuotantoon, ruokajärjestelmiin, kiertotalouteen, digiosaamiseen ja liiketoiminnan vauhdittamiseen. Tällaisilla ekosysteemeillä on potentiaalia tuottaa kansallisen ja kansainvälisen turvallisuuden kannalta kriittisiä ratkaisuja.”  

Ministeriön päivitykset ohjelmakauden loppupuoliskolle

Väliarvioinnin pohjalta työ- ja elinkeinoministeriö päivitti sopimusten loppukauden toteutusta myös yleisesti. Kaupunkikehityshankkeet, start up -ekosysteemit ja pk-yritysten aktivointi TKI-toimintaan olivat teemoja, joita valtio haluaa jälkimmäisellä ohjelmakauden puoliskolla painottaa. Tekemisessä halutaan korostaa erityisesti yritysvaikuttavuutta ja kansallista ja kansainvälistä verkottumista. 

Sopimusten päivittäminen pohjautui kaupunkien ehdotuksiin, joista työ- ja elinkeinoministeriön kanssa käydyissä sparraavissa keskusteluissa muodostettiin uudistetut sopimukset. 

Ekosysteemisopimuksilla kehitetään kansainvälisesti vetovoimaisia innovaatiotoiminnan ekosysteemejä eli tiiviitä yhteistoimintaverkostoja, vahvistetaan osaamiskärkiä sekä lisätään tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan (TKI) vaikuttavuutta. Verkostojen kehitys perustuu yliopistovetoiseen korkeaan osaamiseen ja sen hyödyntämiseen. 

Lisätietoa: 

 

Uutiset

Tilaa uutiskirje