4.11.2024
Biosafe auttaa elintarvikeyrityksiä saamaan tuotteensa markkinoille. Yhtiön asiakkaita ovat muun muassa uuselintarvikkeiden, rehun lisäaineiden ja elintarvike-entsyymien tuottajat, jotka tarvitsevat myyntilupia tuotteilleen.
Biosafe on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen yritys palvelutarjonnallaan, joka yhdistää laboratoriotutkimukset, konsultoinnin ja lupahakemusten kirjoittamisen. 10 vuotta sitten perustettu yritys pohjautuu kahden kuopiolaisen professorin, Atte von Wrightin ja Sirpa Kärenlammen, havaintoihin Euroopan elintarviketurvallisuusvirastossa (EFSA), jossa he olivat tekemässä elintarvikeketjun tuotteisiin liittyvää tieteellistä riskiarviointia. He huomasivat, että ei ollut olemassa laboratorioita, jotka osaisivat ohjeistuksien kehittyessä tehdä tutkimuksia viranomaisten toivomalla tavalla.
– Tuotteita, joita autamme pääsemään markkinoille, ovat esimerkiksi lisäaineet, entsyymit, aminohapot tai vitamiinit, joita käytetään laajasti elintarvikkeissa. On myös olemassa uudentyyppisiä elintarvikkeita, joita kutsutaan uuselintarvikkeiksi ja jotka vaativat myyntiluvan ja arvioinnin ennen markkinoille saattamista, Biosafen toimitusjohtaja Pauliina Halimaa kertoo.
Biosafe on kasvanut merkittäväksi toimijaksi alallaan. Sillä ei käytännössä ole kilpailijoita, jotka tarjoaisivat laboratoriotutkimusten lisäksi myös konsultointipalveluita. Biosafe auttaa asiakkaitaan määrittelemään mihin kategoriaan tuote kuuluu, mikä lainsäädäntö siihen soveltuu ja mitä tutkimuksia tuotteelle tulee tehdä ennen markkinoille viemistä.
– Tuotteita käytetään elintarvikkeissa esimerkiksi korvaamaan eläinperäistä proteiinia tai vaikkapa tuomaan elintarvikkeeseen parempaa makua tai rakennetta. Lupaprosessit tuotteille ovat pitkiä ja monimutkaisia. Saattaa viedä viisikin vuotta, että tuotteen saa markkinoille, Halimaa sanoo.
Biosafe on alusta alkaen toiminut kansainvälisillä markkinoilla. Sillä on hyvin vähän asiakkaita Suomessa. Asiakkaat löytyivät alkuvaiheessa suositusten myötä sekä von Wrightin ja Kärenlammen kontaktien kautta. Nykyisin yhtiö on panostanut myös myyntiin ja tekee lisäksi yhteistyötä muiden konsulttien kanssa, koska tyypillisesti niillä ei ole omia laboratorioita.
Biosafen menestys pohjautuu aitoon haluun auttaa asiakkaita ja tehdä asiat hyvin. Asiakkaille ei lähde automaattisia tulosteita raporteista, vaan heille kirjoitetaan alusta loppuun asti täydelliset tutkimusraportit, jotka voi lähettää suoraan viranomaisille. Niistä käy ilmi selkeät johtopäätökset ja tulokset elintarvikkeiden ainesosien turvallisuudesta.
– Toimintamme on hyvin suoraviivaista, koska tuotteemme on palvelua. Siinä yhdistyy laboratoriotutkimus konsultointiin. Lisäksi tunnemme todella hyvin asiakkaan tuotteen ja pystymme yhdistämään sen lainsäädäntöön. Se on ainutkertainen yhdistelmä, Halimaa kuvaa.
Vastaavia toimijoita ei ole alalla, joka hoitaisi koko paketin. Se vetää Biosafelle paljon asiakkaita. Asiakkaat arvostavat sitä, että tutkimuksia ei tarvitse teettää eri paikoissa ja että he saavat samalta toimijalta myös konsultoinnin.
Yrityksen ensimmäinen miljoona oli yksi Biosafen huippuhetkistä. Sen jälkeen on talossa tullut tavaksi juoda miljoonasamppanjat aina kun liikevaihto kasvaa miljoonalla. Se on sellainen rahamäärä, jota sietää juhlia. Biosafen maailmanvalloitus on parhaillaan saamassa jatkoa, yhtiö on aloittanut yhteistyön amerikkalaisen konsultin kanssa, jonka kautta halutaan saada vahvempaa jalansijaa USA:n markkinoille.
– Lisäksi olemme suuntaamassa aktiivista asiakashankintaamme Aasian suuntaan, Halimaa toteaa.
Haasteita on matkan varrelle aiheuttanut lähinnä vaatimusten muuttuminen viranomaisten toimesta välillä hyvinkin nopeasti. Biosafella pyritään pysymään mahdollisimman hyvin ajan tasalla muutoksista, jotta he pystyvät reagoimaan ajoissa, eikä asiakkaille koituisi viivästyksiä.
Halimaa muistuttaa, että menestystä tavoittelevien yritysten ei pidä olla turhan vaatimattomia. Omaa osaamista pitää tuoda esille ja luottaa siihen. Lisäksi kannattaa luottaa toiminnassaan ihmislähtöiseen toimintatapaan. Ihminen on asiakkaan puolellakin se, joka päätökset lopulta tekee.
– Se on kaiken A ja O, miten asiakkaan kohtaa, Halimaa arvioi.
Biosafen toimitusjohtaja Pauliina Halimaa kehuu, että yritys on saanut paljon osaajia Itä-Suomen yliopistolta, Savonia-ammattikorkeakoulusta ja Savon ammattiopistolta. Se on tukenut Biosafen kasvua.
– Työ vaatii ammattitaitoista henkilökuntaa, jonka vielä perehdytämme itse. Laboratoriotyömme on sellaista, jota ei juuri kukaan maailmassa tee, joten osaavia ihmisiä tarvitaan, Halimaa sanoo.
Monet Biosafen työntekijöistä ovat tulleet yritykseen harjoitteluun eri oppilaitoksista ja jääneet yhtiön palvelukseen harjoittelun päätteeksi. Heiltä edellytetään osaamisen lisäksi myös asiakaspalvelumentaliteettia.
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Biosafe