17.1.2025
Kuopio by Nature 2025 -julkaisu:
Kokonaisturvallisuus on suomalainen konsepti siitä, miten otetaan haltuun kaikki, mikä liittyy turvallisuuteen – olipa kriisiaika tai ei. Kokonaisturvallisuus ei ole Kuopiossa vain yhden organisaation tekemistä, vaan yhteistyötä ja osaamisen hyödyntämistä yli organisaatiorajojen. Tästä osaamisesta ollaan kiinnostuneita myös maailmalla.
Kuopion alueelle on rakentunut laajaa osaamis-, TKI- ja yrityspohjaa sekä kehitysalustoja kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuushaasteiden taklaamiseksi ja alueen elinvoiman vahvistamiseksi. Kaupunki haluaakin eri yhteyksissä nostaa esiin osaamistaan ja sitä, miksi Kuopio olisi luonnollinen sijaintipaikka kokonaisturvallisuuden osaamiskeskukselle.
Kuopiosta löytyy runsaasti kokonaisturvallisuuteen ja varautumiseen liittyvää osaamista ja liiketoimintamahdollisuuksia. Kaupungissa nähdään, että Kuopio olisi luonteva sijaintipaikka Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskukselle niin osaamisen, maantieteellisen sijaintinsa kuin historiansakin puolesta.
Kuopiossa turvallisuus on jo pitkään ollut läpileikkaava teema kaikessa mitä kaupungissa tehdään, oli sitten kyse kaupungin omasta toiminnasta, puolustusvoimista, pelastusviranomaisista, oppilaitoksista, sairaaloista, teollisuudesta tai muista sidosryhmistä. Myös koko Pohjois-Savossa turvallisuus ja varautuminen erilaisiin uhkiin on erilaisten ruokaan, veteen ja energiaan liittyvien osaamiskeskittymien ja -klustereiden näkökulmasta kehittynyt jo vuosikymmeniä.
Turvallisuusuhka ei välttämättä tarkoita, että päällä on jokin sotilaallinen tilanne – nykymaailman ilmastokriisitkin ovat osa kokonaisturvallisuutta. Kokonaisturvallisuus-termi kattaa myös sen, miten näihin uhkiin varaudutaan.
– Me suomalaiset olemme varautumisen suhteen huomattavasti pidemmällä kuin esimerkiksi pääosa liittolaisistamme Nato-maissa. Suomi on tehnyt asian eteen jo vuosikymmeniä töitä, kommentoi Kuopion kaupungin kokonaisturvallisuuden erityisasiantuntija eversti evp Asko Muhonen.
Muhonen lisää, että olemme Suomessa kuitenkin turhan vaatimattomia osaamisestamme. Hän näkee varautumisessa mahdollisuuden myös kansainväliseen yhteistoimintaan.
Osaamiskeskuksen suunnittelu on vuosien jatkumo
Suunnitteilla oleva Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus kokoaa aiheeseen liittyvää tietoa, yhdistää toimijoita, tutkii, kehittää ja kouluttaa sekä auttaa eri tahoja kokonaisturvallisuuteen liittyvissä toimenpiteissä ja päätöksenteossa kansallisella tasolla.
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen suunnittelu on jo käynnistynyt Savonian johdolla ja vahvan kumppaniverkoston voimin kokoamalla asiantuntijat ja eri alojen toimijat yhteen sekä kuulemalla elinkeino- ja yrityselämän tarpeita.
– Kuopiossa on tehty hartiavoimin työtä kokonaisturvallisuuden eteen, ja se on etumatkalla moneen muuhun paikkaan verrattuna. Täällä on perustettu erilaisia tukevia toimintoja teeman ympärille ja myös elinkeinoelämässä on hyviä avauksia aiheeseen liittyen. Nämä ovat asioita, jotka itsessään ruokkivat kokonaisturvallisuuteen liittyvän osaamisen keskittymistä tänne, Muhonen sanoo.
Kuopio kutsuu kaikki kehitystyöhön
Osaamiskeskuksen lopullinen organisoitumismuoto ei ole vielä varma, mutta Muhosen mielestä sen pitäisi olla moniulotteinen yhteistyötaho. Kokonaisturvallisuus ei ole vain suomalainen tai alueellinen kysymys. Tämän vuoksi Kuopio kutsuukin laajasti eri sidosryhmiä mukaan Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen kehitystyöhön yli maakuntarajojen.
– Mukaan tarvitaan viranomaisten lisäksi myös kansalaisjärjestöjä, teollisuutta ja yrityselämää. Hyvin laaja kattaus toimijoita. Kaikilla on annettavaa tässä asiassa, Muhonen lisää.
Muhosen mukaan kokonaisturvallisuuden kaikki eri osa-alueet, kuten sisäinen turvallisuus, johtamisen varmistaminen, energia- ja vesihuolto sekä sotilaallinen varautuminen, vaativat yksityiskohtaista suunnittelua. Ne ovat kaikki tärkeitä, jotta kansalaisten elämä voi jatkua mahdollisimman normaalisti tilanteesta riippumatta.
Pohjoismaiset ystävyyskaupungit, Bodø, Jönköping, Kuopio ja Svendborg, kokoontuivat yhteistyökonferensiin Bodøhon elokuussa 2024.
Ystävyyskaupunkien delegaatiot kokoontuvat yhteiseen konferenssiin joka toinen vuosi. Maailma ja turvallisuusympäristö on muuttunut viimeisten konferenssien jälkeen paljon.
Viime vuoden tapaamisessa aiheena oli luontevasti kokonaisturvallisuus. Lisäksi Bodø kertoi toiminnastaan Euroopan kulttuuripääkaupunkina.
– Jokainen kaupunki lähestyy kokonaisturvallisuutta omalla kulmallaan, mutta myös entistä tiiviimmälle yhteistyölle nähdään tarvetta. Keskustelu aihepiiristä jatkuu kaupunkien kesken, Kuopion kaupungin innovaatiopäällikkö Arto Holopainen kertoo.
Suomalaisten kokonaisturvallisuuden rakennetta pidettiin konferenssissa ylipäätään hyvin onnistuneena. Muissa Pohjoismaissa on ajettu alas varautumiseen liittyviä toimintoja laajemmin kuin Suomessa. Nyt kun tilanne on muuttunut, niitä haluttaisiin taas parantaa.
Kuopion kaupunki levittää kokonaisturvallisuuden ja alueen vahvan osaamisen ilosanomaa erilaisissa tapahtumissa.
Kuopio järjesti yhdessä monen Itä-Suomen kaupungin kanssa yhteisponnistuksena Borderland-tapahtuman Slushin yhteyteen marraskuussa 2024. Tapahtuma on hyvä esimerkki siitä, että itärajan lähellä sijaitsevat kaupungit tekevät vahvaa yhteistyötä.
– Puolustusteollisuuden kasvanut kysyntä ja kaksikäyttötuotteiden valmistus luovat uutta elinvoimaa myös meille Itä-Suomeen. Halusimme osaltamme korostaa rajaseudun yhteistyötä, tuoden samalla yhteen kasvun tekijät ja rahoittajat. Itä-Suomen yrityksissä on laajasti innovatiivista valmistusta sekä turvallisuusosaamista, Kuopion kaupungin yritysasiantuntija Arto Yletyinen kertoo.
Vastaavia erityisesti kokonaisturvallisuuteen liittyviä tapahtumia järjestetään Kuopiossa ympäri vuoden.
Teksti: Minna Akiola
Artikkeli on kirjoitettu Kuopio by Nature 2025 -julkaisuun.
Tutustu julkaisuihin: Kuopio by Nature Issuussa.