3.11.2016
Bodøssa panostetaan kuntalaisten terveyteen ja hyvinvointiin. Uutta rakennetaan jatkuvasti ja laajempien älykkäiden alueiden suunnittelut ovat myös käynnistyneet. Osallistuimme Pohjois-Norjan Bodøssa järjestettyyn ystävyyskaupunkikokoukseen elokuussa muiden pohjoismaiden kanssa. Mukana oli kaikkiaan kolmisenkymmentä henkilöä isäntäkaupunki Bodøn lisäksi Kuopiosta, Jönköpingistä (Ruotsi) ja Svendborgista (Tanska). Teemoista Smart city ja Arktinen alue nousivat esiin kaupunkien ja elinkeinoelämän välisen tulevan yhteistyön rajapintoina.
Bodø on erittäin vilkas, moderni ja kasvava 50 000 asukkaan yliopistokaupunki (Nord University), josta kertyy matkaa pohjoiselle napapiirille vain noin 150 km. Alueen pääelinkeinoja ovat kalastus, kalankasvatus ja -jalostus, turismi, lentotukikohta ja maatalous. Bodø on merkittävä kaupunki paitsi arktiselta sijainniltaan, mutta myös siksi, että Norjan eteläosista tuleva rautatie päättyy sinne ja kaupungista on säännöllinen lauttayhteys Lofooteille.
Vuonna 2020 Bodøn nykyinen Naton lentotukikohta siirtyy Trondheimiin ja sen paikalle kaupunki rakentaa kokonaan uuden asuntoalueen (smart arctic city). Myös Nato-tukikohdan kyljessä sijainnut vilkas kaupungin lentokenttä rakentuu Bodøssa uuteen paikkaan. Vaikka uudet alueet tuovat paljon mahdollisuuksia, tuovat ne samalla myös haasteita elinkeinotoimintojen kehittämiselle esimerkiksi, kun työpaikkoja katoaa kaupungista lentotukikohdan siirtymisen myötä.
Tänä vuonna 200 vuotta täyttänyt Bodø valittiin Norjassa vetovoimaisimmaksi kaupungiksi. Tämä näkyy kaupungissa uuden rakentamisena sekä monina erilaisina tapahtumina, aktiviteetteina ja juhlallisuuksina. Rakennuksista mainittavan arvoinen on Stormen-konserttitalo, joka on valittu meneillään olevassa kansainvälisessä arkkitehtikilpailussa yhdeksi kuudesta maailman hienoimmista uusista rakennuksista. Stormen on moderni ja monikäyttöinen rakennus, jossa on erinomaisesti hyödynnetty meren läheisyys.
Kulttuuri, musiikki, liikunta ja urheilu sekä konferenssit ja festivaalit ovat Bodøssa saavutettavissa monilla tavoin ja tarjontaa on paljon. Tapahtumien myötä kaupungissa ja lähiseuduilla käy runsaasti turisteja, bisnesihmisiä ja muita vierailijoita. Bodøssa järjestetään vuosittain mm. kansainväliset Arctic Race Norway -pyöräilyn osakilpailu ja Nordland Musikkfestuke -festivaali. Kaupungin uusin liikuntapanostus on puolestaan Norjan kuningasparin 2016 käyttöönvihkimä Keiservardenin ulkoilureitistö, mikä kulkee osittain vuorilla.
Tarjoamalla erilaisia tapahtumia ja aktiviteetteja Bodøn kaupunki haluaa kannustaa kuntalaisia huolehtimaan omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.
Ystävyyskaupunkien edustajien kanssa keskusteltiin meitä kaikkia yhdistävistä ajankohtaisista aiheista ja tulevaisuuden haasteista. Teemoista Smart city ja Arktinen alue nousivat esiin kaupunkien ja elinkeinoelämän välisen tulevan yhteistyön rajapintoina.
Bodøn kehitysyhtiö BRUSin omistavat 30 alueen yritystä. Suurin omistajista on Gunvald Johansen -niminen rakennusalan konserni, joka on Pohjois-Norjan suurimpia yrityksiä (liikevaihto noin 700 M€ ja työllistää yli 200 henkilöä). BRUSin päätoiminnot keskittyvät alueen kompetenssin, elinkeinoelämän ja infrastruktuurin kehittämiseen. Haasteena heillä on mm. kaupungin tuleva lentokenttäprojekti sekä uusien työpaikkojen saaminen Bodøhon.
Kuopio, Kuopion alueen yritykset ja yliopistokampuksen osaaminen kiinnostavat BRUSia. Parhaillaan valmistellaan delegaatiovierailua Kuopioon, jonka yhteistyön rajapintoina on mm. Smart city -teema, rakentaminen, energiatehokkuus, viisas liikkuminen, ICT ja terveysteknologia. Tässä olisi myös kuopion alueen yrityksille mahdollisuus tuoda osaamistaan esiin!
Seuraava pohjoismaisten ystävyyskaupunkien kokous pidetään Tanskan Svendborgissa vuonna 2018.
Johanna Liukkonen
Yrityskoordinaattori
johanna.liukkonen(at)kuopio.fi