Business Kuopio

 

The Nordic way of doing life science and health business

30.9.2019

Pohjoismainen tapa biotieteiden ja terveysteknologian liiketoimintaan

Pohjoismainen Nordic Life Science Days, tuttavallisemmin NLSDays, järjestettiin Malmössa 10.-12.9.2019. Tapahtuma on Life Science -toimialan vuoden odotetuin ja suurin tapahtuma Pohjoismaissa. Tämä oli minun toinen ja tähän mennessä paras vuoteni tapahtumassa. Viime vuoden verkostoitumiseni myötä minulla oli jo useampia tuttuja tapahtuman vakiokävijöistä, ja tänä vuonna partneroitumisjärjestelyillä sekä näytteilleasettajien messuosastojen vierailujen myötä NLSDays-verkostoni kasvoi entisestään. Tapahtumassa oli hyviä esityksiä ja keskustelua Life Science -alan uusimmista trendeistä mm. ”Latest Developments in Neuroscience R&D”- ja ”Nordic Life Science Innovation Landscape”- sessioissa.

NLSDaysillä on pitkät perinteet: Tapahtuma on järjestetty vuodesta 2013 lähtien ja kerää pari tuhatta vierasta ympäri maailmaa yhteen verkostoitumaan, keskustelemaan alan uusimmista trendeistä ja vierailemaan laajalla messuosastoalueella. Nordic Life Science Days tarjoaa verkostoitumisen lisäksi alan uusinta tietoa tutkijoille, yrittäjille ja yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita pohjoismaisesta biotieteestä, biotekniikasta, lääkkeistä, lääkinnällisistä laitteista, alan regulaatiosta tai sähköisestä terveydenhuollosta. Myös pääomasijoittajat Life Science -alalta ovat erinomaisen hyvin läsnä tapahtumassa ja tämä näkyy suurena startupien määränä.

Tilaisuuden ainutlaatuinen piirre on edellä mainittu hyvin järjestetty partneroituminen, jossa sähköisellä työkalulla ”The Bio One-One Partnering System” voi hakea itselleen kiinnostavia kumppaneita ja pyytää tapaamista jo viikkoja ennen tapahtumaa. Työkalun avulla omakin ohjelma messuilla oli käytännössä lyöty lukkoon jo useita päiviä ennen tapahtumaa.

BusinessKuopion johdolla delegaatiomme oli esillä näyttävästi ”Health Comes From Finland” -osastolla yhdessä Turun, Tampereen ja Helsingin kaupunkien ja kymmenien suomalaisten yritysten kanssa. Oulu oli päättänyt rakentaa tänä vuonna oman osaston aivan Suomi-paviljongin viereen, ja mukavaa keskustelun vaihtoa ja verkostoitumista käytiin myös naapuriosastoon. Kuopiosta tapahtumaan osallistuivat Charles River Laboratories Finland, Itä-Suomen yliopiston AIV-instituutin In Vivo-keskus, Kansallinen Neurokeskus, Saparo Translational Research, Medfiles, Kasve ja KuopioHealth-osuuskunta.

Osastolla esillä ollut yritysten tarjoama keräsi hyvin väkeä osastolle, ja keskustelu oli avointa ja yhteistyötä rakentavaa. ”Kuopion alueen yritykset ja osaaminen olivat hyvin esillä, ja minulla oli paljon tapaamisia joiden pohjalta voi rakentaa KuopioHealthille kansainvälisiä kumppanuuksia”, kertoi KuopioHealthin toimitusjohtaja Aki Gröhn tapahtuman jälkeen.

Medfiles osallistui BusinessKuopion järjestämään matkaan myös viime vuonna, ja tämän vuoden tapahtumaa Eero Strandman kommentoi seuraavasti: ”Järjestelyt toimivat hyvin ja partneroituminen oli erinomaista. Partneroitumistyökalu oli hyvä ja tapahtumasta on hyvää vauhtia muodostumassa meille keskeinen, kun haemme uusia pohjoismaisia kumppaneita ja asiakkaita.” Uusista osallistujista Kasve Oy:n regulaatioasiantuntija Jani Hopia koki verkostoitumisen tärkeänä: ”Matchmaking-sovellus toimi hyvin jopa puhelimessa. Jäi sellainen fiilis, että partneroitumisessa oli suurin pöhinä, ja kontakteja tuli avoimin mielin.”

Itä-Suomen yliopiston AIV-instituutin liiketoiminnan kehittäjä Riku Niemelä kokee, että tapahtuma antoi hyvän näköalan siitä mitä alalla tapahtuu: ”Minulla on ollut tosi paljon tapaamisia sidosryhmien kanssa ja asiakasrajapinnassa, ja olen kuullut mitä Life Science-toimialalla tapahtuu ja mitä muut tekevät. Paljon on ollut mielenkiintoa asiakasryhmien ja sidosryhmien kesken.” Charles River Laboratoriesin Suomen toimitusjohtaja Antti Nurmi oli samoilla linjoilla Rikun kanssa: ”Tapahtuma on avannut silmiä siihen, mitä kaikkea hienoa Pohjoismaissa tapahtuu Life Science-kentällä. Yllätyin positiivisesti, mitä kaikkea oli läsnä pelkästään perinteisen lääketeollisuuden osalta, mm. digitaalisuutta.”

Uusi kävijä tapahtumassa oli myös uunituore kuopiolainen startup Saparo Translational Research Oy kahden hengen tiimillään. ”NLSDays on meidän ensimmäinen kansainvälinen partneroitumistapahtuma, ja meillä on ollut hyviä tapaamisia ja tapahtuma kokonaisuutena on ollut hyvä startupin tämän hetkisen tilanteeseen”, toimitusjohtaja Olli Hätinen ja tutkimusjohtaja Jussi Nurro totesivat yhteen ääneen sijoittaja-pitch dekkien tuunaamisen ohessa.

Kansallinen Neurokeskus oli myös vahvasti mukana viime vuoden tapaan. ”Oli loistava tilaisuus tavata pohjoismaisia verkostoja ja saada uusia strategisia kumppaneita. Neurokeskukselle pohjoismaiset verkostot ovat tärkeitä ja tuntui että neurotieteet olivat tapahtumassa keskiössä”, kertoi Neurokeskuksen johtaja Mikael Fraunberg. ”Erinomaisia yritysesimerkkejä ja kliinisen tutkimuksen haasteita nostettiin myös hyvin esiin esityksissä”, jatkoi yritysyhteistyön erityisasiantuntija Emmi Reijula. ”Messut eivät ole pelkästään osastolla ja puheissa istumista vaan myös yhdessäoloa suomalaisten kollegoiden kanssa. Päästiin näkemään Malmössä myös legendaarisen Zlatanin ensimmäinen kotikenttä, täältä se kaikki lähti”, Mikael viimeisteli hymyillen Neurokeskuksen messukokemuksen.

Kokonaisuutena tapahtumasta jäi todella hyvä ja positiivinen fiilis, paljon käytyjä inspiroivia keskusteluja, nähtyjä näkemyksellisiä esityksiä ja ennen kaikkea taskuun useita uusia käyntikortteja, joiden kanssa pääsee follow up -viesteissä jatkamaan siitä mihin tapahtumassa jäätiin. Hyvin suurella todennäköisellä Suomi-osasto toteutetaan tapahtumaan myös ensi vuonna!

Mikko Juuti
Projektipäällikkö

BusinessKuopio / Invest & Grow in Kuopio Region

Tilaa uutiskirje