9.1.2017
Manttaalikomissaari Brynolf Brunou seisoi Juankosken koskenkivillä. Ympärilleen katsellen hän huomasi, että järvessä on rautamalmia, koskesta saa energiaa ja puuta kasvaa hiilen raaka-aineeksi. Nuori mies ratsasti Tukholmaan pyytämään lupaa masuunin ja kankivasarapajan perustamiseen. Matkaan meni useita kuukausia. Toisella reissulla lupa tuli ja näin syntyi Suomen ensimmäinen järvimalmiruukki.
Juankosken teolliset perinteet alkavat siis vuodesta 1746 ja se historia on edelleen vahvasti näkyvissä Juankosken ruukkimiljöössä. Nykyisin suurin Juankosken työllistäjä ja teollisuusperinteiden jatkaja on viiroja valmistava Valmet.
Koillis-Kuopiossa elämä sykkii verkkaiseen tahtiinsa. Yritykset ovat pieniä, mutta niillä on tärkeä tehtävänsä palvella paikallisia ja lähialueen ihmisiä.
Juankoskella jalostettiin rautaa ja kerrotaan, että Kuopion torin kevään ensimmäiset puutarhan tuotteet kasvatettiin Juankoskella. Juantehdas tarvitsi tuotteilleen myös oman myyntikanavan ja myyntipiste sai kaupankäyntioikeudet virallisesti 1859. Juantehtaan masuunin järvimalmista valmistettiin uunin luukut, silitysraudat ja muut tuotteet sekä esimerkiksi maatalouden koneet. Myymälänhoitajaksi tuli mies nimeltä John Carlson. Myöhemmin hänestä tuli omistaja tuolle kaupalle. Kuopiolaisen Carlsonin tavaratalon historia juontaa juurensa Juantehtaan rautakauppaan.
”Römsramsin (Strömsdal) raatakaapassa, Kaalssoni ite tiällä”. Näin kerrotaan rautakaupan hoitajan John Carlsonin pikkupojan usein vastanneen puhelimeen, siihen aikaan kun telefooni oli vielä uusi ja jännittävä keksintö.
Juankoskelainen yritystoiminta on ollut pitkälti tehtaiden varassa. Juantehdas hoiti aikaisemmin ne palvelut, joita kunnat hoitavat nykyisin. Vähitellen on kasvanut myös pienempää yritystoimintaa, jotta paikalliset ihmiset ovat saaneet tarvitsemansa palvelut.
Juankosken Yrittäjät ry on ollut aktiivinen toimija paikkakunnan kehittämisessä ja sen tapahtumien järjestämisessä. Pieni yhdistys on ollut päävastuun kantajana esimerkiksi vuosittaisessa Kanavajuhlassa. Viime vuonna kunnostettiin Ruukinpajan ympäristöä ja paikka osoittautui onnistuneeksi valinnaksi tuhansia ihmisiä keränneessä Kanavajuhlassa. Sitä työtä yrittäjät jatkavat edelleenkin.
Mäkiautot huristelivat alas Ruukinpajalle, Ruukki Roots sai juurimusiikin ystävät kokoontumaan kesän alussa ja syksyllä Juankoskelle. Tarjolla oli Luxusta landella, olutfestaria, Juankoski-rokkia ja monia tapahtumia myös ruukkialueen ulkopuolella.
Kun Juice sai oman patsaan torilleen, niin hän totesi, että yleensä tällaisessa tilanteessa sanotaan: kiitos, mutta minä sanon: olkaa hyvä! Näin me juankoskelaisetkin sanomme, kun liityimme Kuopioon: olkaa hyvä, meillä on muutakin tuotavaa, kun märkiä halkoja.
Erika Suominen
Juankoskella Plakkarissaan
erika.suominen(at)datranet.net