Kuopion kaupunki on v. 2023 aloittanut valmistelut kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen vakiinnuttamiseksi Kuopioon. Koontia on tehty yhdessä sidosryhmien kuten maakuntaliiton, alueen korkeakoulujen, Pelastusopiston, elinkeinoelämän organisaatioiden sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa.
Turvaa asukkaille, elinvoimaa yrityksille
Kaupungit tarvitsevat uusia ratkaisuja globaaleihin turvallisuushaasteisiin vastaamiseen. On tarve ennakoida muutoksia, vahvistaa toimintojen resilienssiä sekä tukea asukkaiden kriisinkestävyyttä. Hankkeen toimenpiteillä konkretisoidaan innovaatioekosysteemeille kokonaisturvallisuuden avaamia liiketoimintamahdollisuuksia kansallisesti ja kansainvälisesti sekä kehitytään turvallisuusuhkien ennakoinnissa.
Tiivis verkostoyhteistyö alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti
Hankkeessa luodaan toimintamalli käynnistää Kuopiossa kansallinen kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus. Kuopion alueelle on rakentunut 2000-luvulla laajaa osaamis-, tki- ja yrityspohjaa sekä kehitysalustoja kokonaisturvallisuuden ja huoltovarmuushaasteiden taklaamiseksi ja alueen elinvoiman vahvistamiseksi.
Tavoitteena on kehittää Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen toimintamalli, jotta alueella olevaa kokonaisturvallisuuden osaamista voidaan tuotteistaa ja välittää ratkaisuja kansalliselle tasolle sekä toimia myös globaaleissa verkostoissa. Toimintamallin kehittäminen edellyttää tiivistä verkostoyhteistyötä. Keskeinen yhteistyökumppani on mm. Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusterihanke, jossa luodaan paitsi maakunnallista myös itäsuomalaista yhteistyöpohjaa.
Hankeen tuloksena on edistetty liiketoimintamahdollisuuksia ja tki-toimintaa, kuvattu uusia kestävän kaupunkikehityksen ratkaisuja sekä tuotettu kokonaisturvallisuuden osaamiskeskuksen toimintamalliehdotus sisältöineen ja luotu jatkokehittämisen tiekartta sekä ehdotukset jatkohankkeista.
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettava hanke vuosille 2024–2026. Hankkeen päätoteuttajana on Savonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana Kuopion kaupunki. Hanke on osa Kuopion kaupungin ja valtion välistä innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen toteutusta.
Hankkeen tiedot EURA2021 -palvelussa:
Vakautta, verkostoja ja innovaatioita itäisen Suomen alueellista elinvoimaa vahvistamaan
Kokonaisturvallisuuden klusterityön tavoitteena on, että itäinen Suomi ja sen alueet säilyvät elinvoimaisena ja uudistumiskykyisinä kaikissa oloissa. Elinvoima syntyy yksilöiden, yritysten, tutkimus- ja oppilaitosten, järjestöjen sekä julkisen sektorin tiiviistä ja innovatiivisesta yhteistyöstä.
Kokonaisturvallisuuden klusterista muodostuu eri toimijat yhteen tuova, pysyvä ylimaakunnallisen yhteistyön pohja. Kumppanuusmalli kutsuu jakamaan osaamista ja kehittämään yhdessä innovatiivisia kokonaisturvallisuutta edistäviä ratkaisuja – kestävällä, kilpailukykyä lisäävällä tavalla.
Eri alueiden osaaminen ja vahvuudet täydentävät toisiaan ja vahvistavat itäisen Suomen elinvoimaa ja turvallisuutta sekä lyhyellä että pitkällä jänteellä. Erityisen keskeistä on tekemisen vahva yrityslähtöisyys sekä kokonaisturvallisuustyön liittäminen vihreään siirtymään ja ilmastotyöhön.
Pohjois-Savon kokonaisturvallisuuden klusteri on Euroopan unionin rakennerahasto-ohjelmasta rahoitettava hanke vuosille 2023–2026. Sen tavoitteena on klusterin toiminnan vakiinnuttaminen alueita parhaiten palvelevalla tavalla.
Business Kuopio edistää alueen kehittymistä Borderland-tapahtumassa (14.11.2024)
Erityisasiantuntija Natosta Kuopion kaupungin palvelukseen (9.10.2024)
Pohjoismaiset ystävyyskaupungit koolla kokonaisturvallisuuden ympärillä (20.8.2024)
Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti Huoltovarmuusneuvostoon (25.6.2024)
Kokonaisturvallisuuden osaamiskeskus palvelee koko Suomea (13.2.2024)
Kuopio tarjoaa vahvaa osaamistaan kokonaisturvallisuudesta koko Suomen hyväksi (29.9.2023)
Kuopion kaupunginjohtaja esittää kokonaisturvallisuuden osaamiskeskusta Kuopioon (29.8.2023)
Kuopion alueella on vahvaa kokonaisturvallisuuteen liittyvää osaamista ja tki-toimintaa mm. valtakunnallisessa Pelastusopistossa, lukuisissa valtion sektoritutkimuslaitoksissa, korkeakouluissa, yliopistollisessa sairaalassa, yrityksissä, viranomaisissa sekä puolustusvoimien Karjalan lennostossa, kansalaisyhteiskunnan toimijoissa ym.
Pohjois-Savon liitolla on käynnissä kokonaisturvallisuuden klusteria kehittävä hanke itäisen Suomen alueella, Savonia-amk:lla mm. ilmastokriisihanke sekä Kuopion kaupungilla mielen hyvinvointiin pureutuva Mieliteko 2.0 -hanke sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista tukeva Sisu-hanke.
Nämä ovat esimerkkejä laajemmasta käynnissä olevasta hankekokonaisuudesta, jonka kustannusten yhteissumma on noin 20 miljoonaa euroa.
“Kuopiossa on vahva osaamiskeskittymä kokonaisturvallisuuden yhteistoimintamallin mukaisista asioista ja erinomaiset edellytykset kehittää kokonaisturvallisuutta tulevaisuuden tarpeen huomioiden.”
Kuopion kaupunginjohtaja Soile Lahti
Sarja on tuotettu Kokonaisturvallisuuden klusterin, Pohjois-Savon liiton sekä Savonia-ammattikorkeakoulun Ilmastokriisi-hankkeen yhteistyönä
Artikkeli on kirjoitettu Kuopio by Nature 2024 -julkaisuun.
In this post, we’ll explore how Kuopio is leveraging innovation to tackle evolving security challenges and build a robust ecosystem that supports local and global resilience.