8.4.2025
Rullamuovauskoneita ja -tuotantolinjoja valmistava Samesor Oy on tunnettu ennakkoluulottomuudestaan, avarakatseisuudestaan ja rohkeudestaan. Kuusikymppinen yritys aloitti vientikaupan jo 1970-luvulla.
Keskeinen henkilö Samesorin historiassa oli Erkki Säynevirta, joka perusti Savon Metallisorvaamon tuttavansa kanssa vuonna 1964. Myöhemmin yhtiö siirtyi hänen omistukseensa kokonaan, ja sen nimi muuttui Samesoriksi.
– Aluksi Samesor Oy toimi alihankintakonepajana. Erkin ajatus kuitenkin oli, että pelkällä alihankinnalla ei pärjää, vaan yrityksellä pitää olla myös omia tuotteita, Samesorin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jarmo Airaksinen kertoo.
Säynevirta päätti erikoistua rullamuovauskoneisiin, joilla valmistetaan ohutlevystä erilaisia tuotteita erityisesti rakentamisen tarpeisiin. Toimintaan liittyy nykyisin hyvin olennaisesti myös palveluliiketoiminta eli huolto-, varaosa- ja ylläpitopalvelut sekä koneiden modifikaatiot.
Samesorin tuotantolinjoja pidetään asiakkaiden keskuudessa ”alan Mersuina”. Maineen perusta on laadukkaiden tuotantolinjojen valmistaminen luotettavasti.
– Olemme profiloituneet haastavampien kokonaisuuksien valmistamiseen. Meidän puoleemme käännytään, kun on tarve muotoilla ohutlevyä sellaiseen muotoon, johon muut eivät ole saaneet sitä taipumaan, Samesorin Sales Operation Manager Pasi Ikonen sanoo.
Samesor toimi perheyhtiönä vuoteen 1995 asti, jonka jälkeen se on ollut pääomasijoittajien ja yhtiön työntekijöiden omistuksessa. Vuonna 2023 yksi Samesorin suurimmista asiakkaista, puolalainen Budmat Bogdan Więcek, osti yhtiön koko osakekannan. Toimipiste on säilynyt Kuopiossa.
Vuosien varrella Samesor on vienyt koneita 62:een maahan ympäri maailmaa. Sen päämarkkina-alue on Eurooppa, ja nykyisin sillä on vahva jalansija myös Amerikassa ja Lähi-Idässä. Venäjä oli vahva markkina ennen kuin toiminnot siellä ajettiin tietoisesti alas maan aloittaman hyökkäyssodan seurauksena.
– Merkittävien markkinoiden negatiiviset tapahtumat ovat olleet pahimpia haasteitamme historian varrella. Olemme kuitenkin onnistuneet saamaan esimerkiksi Venäjän tilalle nopeasti korvaavia markkinoita Euroopasta ja Väli-Amerikasta, Airaksinen kiittelee.
Riippumatta siitä, mikä markkinoita on heilauttanut, on muutoksista seurannut paljon hyvääkin. Ikosen mukaan markkinaromahdukset sysäävät liikkeelle uusia asioita. Ne ovat hetkiä, jolloin on pakko kehittää asioita parempaan ja tehokkaampaan suuntaan. Hankalina hetkinä Samesorilla on uskottu Erkki Säynevirran sanontaan: ”Kyllä myö tästäkin selevitään!”
Airaksinen vinkkaa alkutaipaleella oleville yrityksille, että tuotteen tai palvelun on oltava hyvä ja vakuuttava. Sen on pystyttävä vakuuttamaan myyjä itsensäkin. Liiketoimintaa on hankala kehittää, jos usko omaan tekemiseen ja tuotteeseen puuttuu. Lisäksi täytyy olla kykyä kuunnella asiakasta ja pitää lupaamansa asiat.
– Innostuksen, luottamuksen ja hyvän laadun vanavedessä on hyvä tehdä raaka Excel-harjoitus, jossa tuote tai palvelu muotoillaan liiketoiminnaksi. Tuotantokustannuksissa ja myyntihinnassa täytyy olla riittävä ero positiiviseen suuntaan, muuten hyvä idea jää vain ideaksi, Airaksinen muistuttaa.
Samesorin verkkosivut (englanniksi)
Hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Jarmo Airaksisen mukaan Kuopio on Samesorille hyvä paikka toimia, eikä sillä ole syytä siirtyä sieltä pois, vaikka yhtiö onkin nykyään puolalaisomistuksessa ja sen päämarkkinat ovat ulkomailla.
– Budmat Bogdan Więcek osti yhtiön osin sen suomalaisen identiteetin takia, jota on opittu arvostamaan ympäri maailmaa, Airaksinen kertoo.
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Samesor Oy