31.5.2024
Capalo AI on Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitokselta lähtöisin oleva yritys, jonka perustajilla on tausta laskennallisessa fysiikassa, tietojenkäsittelytieteessä ja tekoälyn käytössä ilmastonmuutoksen mallintamisessa. Yhtiö tarjoaa asiakkailleen sähköakkujen markkinaoptimointia ja hallintaa reaaliaikaisesti.
Capalo AI:n toimitusjohtajalla Henri Taskisella syttyi palo tehdä jotain omaa jo lukioaikana mobiilipeli-projektien myötä, joita hän teki kaverinsa Riku Kukkosen kanssa. Palo vain vahvistui, kun Taskinen tutustui Itä-Suomen yliopiston sovelletun fysiikan laitoksella muihinkin, jotka jakoivat saman palon.
– Teimme tutkimusryhmässä koneoppimismalleilla ilmastonmuutoksen mallinnusta. Mallinsimme kaupunkialueiden päästöjä käyttäen satelliittien avulla kerättyä dataa sekä tekoälyä. Tällöin syntyi ajatus kiihdyttää vihreää siirtymää ja vähentää päästöjä oman yrityksen kautta. Näimme, että energiasektorilla on tarvetta tekoälyn avulla tehtävälle optimoinnille, Taskinen summaa yrityksen taustoja.
Vuonna 2022 Taskinen, Kukkonen, Eerik Jauhiainen ja Teemu Lappalainen perustivat Capalo AI:n. He halusivat tarjota energiamarkkinoille parempaa optimointia, jotta energiantuotantoa tai -kulutusta pystyy säätämään joustavasti kysynnän mukaan. Sähköakkujen käytön optimointi ja hallitseminen nousi esille useissa keskusteluissa, joten Capalo AI:n tiimi päätti keskittyä tarjoamaan palveluita nimenomaan akkujen omistajille.
Käytännössä Capalo AI hallinnoi asiakkaidensa sähköakkuja ja päättää, milloin akkuja kannattaa ladata ja milloin purkaa. Capalon kehittämä optimointijärjestelmä hallinnoi akkuja automaattisesti. Järjestelmän tekemät päätökset pohjautuvat muun muassa sääparametreihin, kuten tuulisuuteen, aurinkoisuuteen ja lämpötilaan, koska ne vaikuttavat paljon niin sähkön tuotantoon kuin kulutukseenkin.
– Uusiutuvaa energiaa tuotetaan paljon, kun tuuli puhaltaa tai aurinko paistaa. Tällöin asiakkaidemme on kannattavaa ladata akkuja. Silloin puolestaan kannattaa purkaa akkuihin ladattua energiaa markkinoille, kun kulutus ja siten myös hinta on huipussaan. Etsimme ennusteillamme sitä pistettä, jolloin asiakkaamme saa parhaan hyödyn akkujen käytöstä, Taskinen kertoo.
Joustavista energiaresursseista on mahdollista koota myös niin kutsuttuja virtuaalivoimalaitoksia, jolloin erikokoiset akustot summataan yhteen ja niillä käydään kauppaa energiamarkkinoilla. Capalo AI hallinnoi tällöin virtuaalisen voimalaitoksen toimintaa, jotta se on mahdollisimman optimaalista.
Capalo AI on Taskisen mukaan hyvin kansainvälistymishaluinen yhtiö. Vaikka Suomen markkinakin kasvaa jatkuvasti, on yhtiössä kuitenkin tahtotila mennä vielä suuremmille markkinoille tekemään entistä suurempaa vaikutusta vihreään siirtymään ja tuomaan ratkaisuja sähköverkon tasapainotukseen. Yhtiö on jo Ruotsin markkinoilla ja kiikarissa on jo seuraaviakin markkina-avauksia.
– Kansainvälistymisessä on auttanut huipputiimimme, jossa on nykyisin jo 22 kovaa osaajaa. Sen ansiosta olemme onnistuneet rakentamaan erittäin kilpailukykyisen tuotteen markkinalle. Pystymme tarjoamaan asiakkaillemme sellaista lisäarvoa ja laatua, jota ei saa muilta alan toimijoilta, vaikka muutamia vastaavia yrityksiä maailmalla onkin, Taskinen kertoo.
Capalo AI:illa on Kuopion lisäksi toimipiste myös Helsingissä, jossa työskentelee noin puolet tiimistä.
Yhtiön menestyksessä on ollut tärkeässä roolissa myös se, että Capalo AI:n tiimi on osannut artikuloida oikein sen positiivisen vaikutuksen, joka palvelulla on sen asiakkaille. Yhtiö on onnistunut vakuuttamaan myös merkittäviä rahoittajia, kuten pääomasijoittajat Innovestor ja Inventure.
Taskinen kehottaa muitakin aloittavia yrityksiä pyrkimään ratkaisemaan jonkun oikean kipukohdan, joka potentiaalisilla asiakkailla on. Jonkin sellaisen, joka tuo oikeasti lisäarvoa asiakkaalle.
– Ja kun lähdette rakentamaan sitä, niin pyrkikää saamaan huippuosaajia mukaan tiimiin. Matkan varrella myös oppii paljon, joten kannattaa olla avoin uusille asioille ja uuden oppimiselle.
Capalo AI on hakenut apua liiketoimintansa alkutaipaleella Business Centeriltä, joka on Kuopion kaupungin ja viiden muun organisaation yhteinen palveluverkosto yrittäjyyden ja liikeideoiden kehittämiseksi ja Itä-Suomen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
– Meillä on hyvää kokemusta myös yhteistyöstä Itä-Suomen yliopiston teknillisen fysiikan laitoksen (ent. sovelletun fysiikan laitos) kanssa, josta moni Capalo AI:n työntekijä on hakenut oppinsa. Sieltä tulee kovia tekijöitä, yhtiön toimitusjohtaja Henri Taskinen kiittelee.
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Capalo AI & Adobe Stock