24.6.2024
Kuopiolaisella lasialan edelläkävijällä, Lasilinkki Oy:llä, tuli viime vuonna 40 vuotta täyteen. Yhtiössä ei olla pelätty haasteita tai muutoksia vaikeinakaan aikoina.
Lasilinkin toimitusjohtaja, yrittäjä Essi Sundman johtaa perheyritystä kolmannessa polvessa. Hänen ukkinsa työskenteli alalla jo 1950-luvulla ja perusti aikanaan paljon pieniä lasitusliikkeitä ympäri Suomea. Yksi niistä sijaitsi Nurmeksessa, jossa myös Sundmanin äiti ja eno työskentelivät. Kun Kuopiossa alkoi näkymään kasvun mahdollisuuksia, päättivät he perustaa tänne oman liikkeen. Näin syntyi Lasilinkki Oy.
Lasilinkin toiminta perustuu kolmeen kivijalkaan: Lasilinkin rakennus- ja korjauslasitukseen, Essis by Lasilinkki -sisustuslasibrändiin sekä artesaanilasien vientiin.
– Lasilla sisustamisessa hyödynnämme supervoimiamme kierrätyslasia ja artesaanilasituotteita. Muotoilemme lasia uudelleen itse kehittämällämme menetelmällä: sulatamme lasin sulatusuuneissa ja teemme siitä erilaisia lasituotteita. Artesaani- ja kierrätyslasituotteet ovat uniikkia erikoisosaamistamme, Sundman kertoo.
Viennin ensimmäinen kohdemaa on ollut Ruotsi, mutta sitä on tarkoitus laajentaa muihinkin Pohjoismaihin. Jonkin verran tuotteita on lisäksi mennyt Liettuaan ja Espanjaan.
– Tavoitteemme on päästä isoihin projekteihin mukaan pohjoismaisten suunnittelutoimistojen kautta. Ruotsin messut olivat käänteentekevät viime vuonna. Silloin saimme luotua verkostoja ja vietyä toimistoille viestiä, että olemme oikeasti tulossa kansainvälisille markkinoille ja olemme vakavissamme. Siitä se kaikki lähti, Sundman iloitsee.
Sundmanin mukaan arkkitehdit tietävät ylipäätään melko vähän niistä mahdollisuuksista, joihin lasia voi hyödyntää. Hän sanookin, että iso osa työajasta menee suunnittelijoiden ja arkkitehtien opettamiseen.
Lasilinkillä on hyvin vähän vakiotuotteita, lähes kaikki tuotteet luodaan tyhjästä. Yhtiö on erottunut muista taloista sillä, että se ottaa haasteita vastaan ja tekee vähän erikoisempiakin juttuja, joita muut eivät ole lähteneet tekemään.
– Se on iso valtti, että tunnemme lasin sielun. Meillä on vahvaa muotoiluosaamista ja lasin käsittelyn ammattitaitoa. Taloon tullaan tyypillisesti kisälli-oppipoika-periaatteella ja viihdytään pitkään. Työntekijät ovat myös innokkaita kehittämään osaamistaan. Toiminnassamme on aitoutta mukana, se kyllä välittyy, Sundman sanoo.
Työsuhteiden lisäksi myös kumppanit ja asiakkaat ovat pitkäaikaisia. Sundman kertoo, että osa asiakkaista luottaa heihin jo neljännessä polvessa ja monet kumppanit ovat jo pitkään kulkeneet heidän rinnallansa ja tukeneet tarvittaessa.
– Yksin täällä ei pärjää kukaan. Esimerkiksi Essis on saanut jalansijaa valtakunnallisesti nimenomaan verkostojemme avulla, Sundman kiittelee.
Uudistumiskykyiselle Lasilinkille korona-aikakin oli alkulamaannuksen jälkeen menestyksekäs. Yhtiössä on aina oltu reaktiivisia ja korona-aikana se näytti voimansa. Lasilinkillä aloitettiin valmistamaan ja myymään suojatuotteita asiakaspalvelupisteisiin. Yrityksenä se oli yksi harvoista, joka joutui jopa lisäämään tuotantoa ja väkeä koronan aikana.
– Kyllä se oli yksi huippuhetki yrityshistoriassamme, olin tosi ylpeä porukastamme silloin. Pystyimme reagoimaan tilanteeseen joustavasti ja ketterästi. Noissa hetkissä näkyy se mistä meidät on tehty. Muuntautumiskyky on tärkeää kriisitilanteissa, Sundman toteaa.
Sama muuntautumiskyky näkyi myös Ruotsin messuilla, yhtiöllä oli suunniteltuna sinne aivan erilainen vientistrategia. Sundman kertoo, että strategia heitettiin romukoppaan noin tunti messujen alkamisen jälkeen ja puhuttiin aivan muuta, kun kuultiin mitä suunnittelijat ovat vailla.
– Emme pelkää vaihtaa suuntaa tai kokeilla uutta. Se on varmaan se rohkeus, joka meitä vie eteenpäin.
Tänä vuonna Lasilinkki julkaisee kaksi uutuutta yhteistyössä eri muotoilijoiden kanssa. Yhtiössä on meneillään myös ELY:n rahoittama kehityshanke, johon liittyen on kehitetty tuotantoa. Tiloihin on ostettu kolme uutta sulatusuunia ja tuotannolle järjestetty lisää tilaa.
– Lisäksi avaamme kolme showroomia yhteistyökumppaneiden kanssa alkusyksystä Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin. Vaikka laajennammekin toimintaamme, meillä ei ole tarkoitus lähteä Kuopiosta. Kuopio on hyvä paikka olla, elää ja yrittää. Täällä me valmistamme tuotteet jatkossakin, vaikka niitä viedään myös muualle, Sundman sanoo.
Hän kannustaa muitakin kasvupolulla olevia yrittäjiä lähtemään rohkeasti mukaan kehityshankkeisiin, kysymään apua sekä haalimaan ympärille sellaisen porukan, joka osaa asiat paremmin kuin itse osaa.
– On vielä plussaa, jos he ovat yhtä hulluja kuin itse on, niin menee aina paremmin, Sundman naurahtaa.
Lasilinkki käyttää tuotannossaan paljon alihankkijoita Kuopion alueelta. Esimerkiksi puuhun, metalliin ja maalaukseen liittyvät palvelut ostetaan paikallisilta toimijoilta. Yhtiö tekee myös paljon yhteistyötä eri yritysten kanssa.
– Hyviä esimerkkejä yhteistyöstä ovat olleet esimerkiksi Lignell & Piispasen ja Lumoavan kanssa tehtävä yhteistyö erilaisten sidosryhmien saamiseksi Kuopioon. Olimme myös yhteisosastolla Habitaressa muutama vuosi sitten kymmenen kuopiolaisen yrityksen voimin. Kumppanuudella on ollut iso merkitys meille, se on yksi toimintamme ytimistä, Lasilinkin toimitusjohtaja ja yrittäjä Essi Sundman sanoo.
Teksti: Minna Akiola
Kuvat: Lasilinkki