Business Kuopio

 

Muutos- ja kehityskeskeisyys on POK Groupin kantava voima

13.12.2023

POK Groupin menestysresepti on ollut oikeissa kohdissa muuttaa toimintaansa radikaalistikin. Muutoksiin on lähdetty rohkeasti ja määrätietoisesti, vaikka välillä ovat seinät nousseet pystyyn.

Nykyisin POK Group tarjoaa sähkönjakeluratkaisuja sairaaloihin, teollisuuteen, energia-alalle, merenkulkuun ja asuinkohteisiin. On tultu kauas siitä, kun yhtiön liiketoiminnan kehitysjohtaja Teemu Vepsäläisen isä Tapani Vepsäläinen kolusi Pielisen rantoja sähköurakointia tehden.

– Noin kymmenen vuotta sähköurakointi-yrityksen perustamisen jälkeen, 1980-luvun lopulla, isälläni virisi ajatus, että muutakin voisi tehdä. Tuolloin oli Pohjois-Karjalassa käynnissä Pisara-hanke, joka tuki teollista valmistusta. Isäni päätyi valmistamaan sähkökeskuksia Pielisen Oma-Keskus Oy -nimellä ja myi urakointiliiketoiminnan pois, Vepsäläinen kertoo.

Tuolloin elettiin lama-aikaa edeltävää aaltoa, mutta yhtiöllä ei onnekseen ollut suuria valuuttalainoja, vaikka se investoikin uuden liiketoiminnan käynnistämiseen sekä toimitiloihin. Sähkökeskusvalmistus eli murrosta ja laman jälkiaalloissa toimintaa olisi pystynyt kasvattamaan enemmänkin, mutta Tapani Vepsäläinen tyytyi mies per vuosi -kasvutahtiin.

Sukupolvenvaihdos yrityskaupan kautta

Vuosituhannen vaihteeseen asti yhtiö kasvoi tasaisesti ja vuonna 2004 heräsi ensimmäiset ajatukset toiminnan jatkamisesta toisessa polvessa. Teemu Vepsäläinen oli haaveillut jääkiekkoilijan urasta, mutta kun se ei auennut, oli selvää lähteä jatkamaan isän elämäntyötä. Mukaan lähti myös sisko Tiina Pietarinen. Toiminnan laajeneminen nähtiin kuitenkin Juuassa vaikeahkoksi.

– Lopulta sukupolvenvaihdosta lähdettiin toteuttamaan toisen yrityksen kautta. Ostimme kuopiolaisen Mega-Kojeisto Oy:n, jolla oli toimintaamme täydentäviä tuotteita, asiakkuuksia ja osaamista. Asuin itse Kuopiossa ja olin juuri aloittanut ammattikorkeakoulun, mutta teku-ura jäi kesken, kun liiketoiminta lähti vauhdikkaasti kasvamaan, Teemu Vepsäläinen sanoo.

Suunnitelma oli, että yritykset fuusioidaan, kun Mega-Kojeiston liiketoiminta saadaan saman kokoiseksi kuin Pielisen Oma-Keskuksella. Matkalle kuitenkin mahtui heikomman kysynnän hetki ennen tavoitteiden täyttymistä. Lopulta vuonna 2010 syntyi POK Group Oy. Seuraavana vuonna Juuan liiketoiminnot ajettiin alas ja kaikki toiminnot keskitettiin Kuopioon.

Yrityskulttuurien integraatio on teettänyt töitä

Oma tekemisensä oli erilaisten yrityskulttuureiden yhteen sulattamisessa fuusion jälkeen. Siitä saatiin vielä suuremmassa mittakaavassa kokemusta, kun POK Group osti myöhemmin laivojen sähkökeskuksiin erikoistuneen Telemerkki Oy:n ja yhden Suomen suurimmista sähkönjakokeskusten valmistajista, E Avenue Oy:n.

– Nyt on kaksi vuotta siitä, kun ostimme E Avenuen ja olemme siitä lähtien edistäneet integraatiota. Harmillisesti markkina on isossa kuvassa romahtamassa alta rakennusteollisuuden hiljentymisen myötä, Vepsäläinen harmittelee.

Hän toivoo, että viimeistään vuoden päästä markkinat alkavat taas elpymään ja POK Group pääsee nostamaan tuotannollista tasoaan ja volyymiaan ylöspäin. Tarkoitus on tähytä myös kansainvälisille markkinoille. POK Group on jo nyt sähkökeskusten ja sähköjännitekeskusten valmistajana isoimpia toimijoita Suomessa ja yltää pohjoismaisenkin kärjen vertailuun volyymin suhteen.

Vanhaa pitää pystyä kyseenalaistamaan

Teemu Vepsäläinen on tyytyväinen isänsä rohkeaan päätökseen hypätä 1980-luvulla toiselle toimialalle. Se on ollut yksi kovimpia juttuja yrityksen historiassa Kuopioon keskittämisen ja yrityskauppojen rinnalla. Muutos- ja kehityskeskeisyys on ollut POK Groupin kantava voima.

– Yritämme tehdä asiat paremmin ensi viikolla kuin tällä viikolla. Olemme pystyneet pitämään kiinni yrittäjähenkisyydestä ja niistä arvoista, joita isäni on kantanut mukanaan yritystoimintansa ensimmäisestä päivästä lähtien, Vepsäläinen kiteyttää.

Yksi isän opeista on ollut, että pitää uskoa omaan tekemiseen, mutta ei liikaa tuudittautua siihen. Pitää pystyä saamaan muutosta aikaiseksi ja kyseenalaistamaan vanhaa. Avun pyytäminen ja vastaanottaminen sekä vastuun jakaminen on myös isossa roolissa.

– Yrityksen kokoluokka leimaa osaltaan sen haasteita. Samoilla ismeillä ei enää niin hyvin selvitäkään kuin on tähän saakka selvitty, kun olemme nousseet midcap-yritykseksi. Ihmisiä on kaksi kertaa enemmän kuin kaksi vuotta sitten ja tietynlaisia haasteita on myös kaksi kertaa enemmän – mutta samoin myös mahdollisuuksia, Vepsäläinen muistuttaa.

POK Groupin verkkosivut


Oppilaitokset tärkeä yhteistyökumppani alueella

POK Groupilla on Kuopiossa kaksi päätehdasta sekä Iisalmessa, Ikaalisissa ja Jokelassa yhdet yksiköt. Oppilaitokset ovat POK Groupin isoin kumppanitaho. Yhtiössä pyritään jalostamaan ja kehittämään kasvupolkuja ja nuoret tekijät lähialueen koulutuslaitoksissa ovat sille elintärkeitä. POK Groupin liiketoiminnan kehitysjohtaja Teemu Vepsäläisen mukaan oppilaitoksissa on hyviä tyyppejä ja osaamista, joista yhtiön pitää entistä paremmin pystyä kilpailemaan muiden työnantajien kanssa.


Kuvat: POK  Group
Teksti: Minna Akiola

Tilaa uutiskirje