26.11.2019
Optiikan sekä kuituoptiikan suunnittelu- ja valmistuspalveluita tarjoava Oplatek Group Oy on voittanut vastoinkäymiset ja suunnannut maailmalle.
Oplatekin tarina on pitkä ja monipolvinen. Yhtiön alku juontaa 1970-luvulle, kun kaksi optiikasta innostunutta nuorta miestä päättivät perustaa Opla Oy -yrityksen Espooseen. Miehet puuhasivat lasinpuhalluksen ja -puristamisen parissa, kunnes kymmenen yhteisen vuoden jälkeen jakoivat liiketoiminnan kahtia. Martti Kutvonen halusi siirtyä sukujuurilleen Savoon ja perusti Leppävirralle Oplatek Oy:n, joka keskittyi lasin puristamiseen. Pentti Latopelto jatkoi lasinpuhallusta Espoossa nimellä Finnish Specialglass Oy.
Lama ja terveysongelmat koettelivat Kutvosta 1990-luvun taitteessa. Hän myi Oplatekin Jori Waissille, joka lähti tervehdyttämään yrityksen toimintaa. Vähitellen yritys toipui ja kasvoi. 2000-luvun IT-kuplasta innostuneena yhtiö investoi toiseen isoon kuidunvetotorniin aiemmin hankitun tornin rinnalle.
Samalla kuidunveto eriytettiin omaksi Dataglass-yritykseksi ja Oplatek jatkoi optiikan parissa toimimista. Pienenä yrityksenä ei maailmalla kuitenkaan kuidunvedossa pärjännyt, joten Dataglass fuusioitiin takaisin Oplatekiin 2008. Paikallisen pääomarahaston kanssa yrityksen omistus järjesteltiin uusiksi ja perustettiin holdingyhtiö Oplatek Group Oy. Tällöin mukaan tuli nykyäänkin toimitusjohtajana toimiva Jyrki Huttunen.
– Ajatus oli, että saisimme ostettua muitakin kokonaisuutta täydentäviä firmoja. Ostettavaa ei kuitenkaan löytynyt ja konsernin pyörittäminen toi turhia kuluja, joten Group ja Oplatek Oy fuusioitiin takaisin yhdeksi yritykseksi. Nimeen jäi Group, vaikka kyse ei ollutkaan enää yritysryppäästä, Huttunen kertoo.
Myös vuoden 2008 lama kuritti Oplatekia, mutta viime vuodet yhtiö on kasvanut ja Huttusen mukaan viime vuosi oli yhtiön paras kaikilla mittareilla mitattuna.
Oplatekin valmistamien erikoiskuitujen sovellusalueita ovat mm. erilaiset mittalaitteet sekä suurteholaserit. Kuituja käytetään myös erikoisvalaisussa. Lisäksi Oplatek tekee optomekaniikkaa ja erilaisia pinnoitteita, kuten filttereitä ja heijastuskalvoja sekä puristeoptiikkaa esimerkiksi lentokenttien kiitotievaloihin.
– Valo on erinomainen työkalu mitata tuhansia asioita eri sovelluksissa ja eri toimialoilla, Huttunen arvioi.
Huttusen mukaan Suomessa ei ole toista yhtiötä, jolla olisi vastaavanlainen tarjooma. Se on auttanut pohjan luomista kotimaassa. Monet globaalisti toimivat suomalaiset yritykset myös ostavat mielellään kotimaiselta toimijalta, joka pystyy kilpailukykyisesti tarjoamaan tuotteita, jotka kestävät kansainvälisen vertailun.
– Yksi hyvä tapa kansainvälistyä on tehdä kotimaassa asiat hyvin ja näyttää kyntensä. Siitä on hyvä lähteä ponnistamaan maailmalle, Huttunen toteaa.
Tällä hetkellä 40 prosenttia yhtiön liikevaihdosta tulee viennistä ja suomalaisille asiakkaille toimitetuistakin tuotteista yli 90 prosenttia päätyy maailmalle.
Oplatekissa on viimeiset vuodet pyritty luomaan pohjaa seuraavalle kasvuloikalle investoimalla koneisiin ja lisäämällä kapasiteettia sekä kone- että henkilöstöpuolella. Yhtiössä ei toimista huolimatta tavoitella pikavoittoja. Huttusen mukaan bisnekset kehittyvät alalla hitaasti – asiakkaan kanssa pitää rakentaa luottamuksellinen suhde.
Huttunen arvioi, että menestyäkseen on yrityksellä oltava aito innostus sitä kohtaan mitä tekee. On oltava oikea tekemisen meininki ja palo. Lisäksi pitää olla maailmanluokan osaamista.
– On iso joukko itsestään selvyyksiä, joiden pitää olla kunnossa. Joillakin yrityksillä on kaikki edellytykset pärjätä, mutta ne eivät silti pärjää ja toiset taas pärjäävät näennäisesti jopa vähemmällä. Epäilen, että ero voi olla sisäisessä palossa tehdä asioita.
Teksti: Minna Akiola
Päivitys 26.9.2022: Bevenic Group Oy ostaa Oplatek Group Oy:n liiketoiminnan
Bevenic Group Oy hakee strategiansa mukaista kasvua myös epäorgaanisesti ja on sen toteuttamiseksi hankkinut omistukseensa fotoniikkavalmistaja Oplatek Group Oy:n osakekannan 26.9.2022 allekirjoitetulla sopimuksella.