Business Kuopio

 

Tekstiili-innovaatio Hackathon

22.05.2023-31.05.2023

Ilmoittautuminen 19.5. mennessä

Tule kehittämään kiertotalouden ratkaisuja poistotekstiilien ja yritysten tekstiilisivuvirtojen hyödyntämiseen Pohjois-Savon alueella!

Tekstiili-innovaatio-hackathonin tavoitteena on löytää kiertotalouden ratkaisuja poistotekstiilien ja yritysten tekstiilisivuvirtojen hyödyntämiseen Pohjois-Savon alueella. Tarkoituksena on löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia kotitalouksien poistotekstiileistä sekä tekstiilialan yritysten sivuvirroista. Tavoitteena on löytää uusia kumppanuuksia ja uusia yrityksiä sijoittumaan Pohjois-Savoon ja näin synnyttää alueelle uusia työpaikkoja.

Hackathon on ketterän oppimisen työpaja ja innovaatiokilpailu, jossa pyritään etsimään ratkaisua yritysten antamiin haasteisiin. Tekstiili-innovaatio-hackathonissa pääset tutustumaan palvelumuotoilun ja suunnittelun eri menetelmiin ja hyödyntämään niitä kiertotalouden mukaisessa suunnittelussa. Hyödynnämme suunnittelutyössä Ideon design thinking -prosessia, jonka avulla opit löytämään ratkaisuja poistotekstiilien ja tekstiilisivuvirtojen haasteista.

Kaksi parasta innovaatiota palkitaan! Palkinnot jaetaan kahdelle kategorialle: poistotekstiili-innovaatiolle ja yritysten tekstiilisivuvirtojen innovaatiolle! Palkinto on 1500 € per osallistujatiimi. (Palkinnot eivät ole verovapaita.) Hackathonin tuomaristo koostuu tapahtumanjärjestäjistä ja yritysten edustajista.

Haasteet

Elävä säätiö & Jätekukko: Jätekukko kerää Kuopiosta, Nurmeksesta, Pieksämäeltä, Siilinjärveltä ja Suonenjoelta poistotekstiilejä, jotka Elävä säätiö lajittelee omissa tiloissaan Kuopiossa ja Siilinjärvellä. Tällä hetkellä suurin haaste liittyy poistotekstiilien paikalliseen hyödyntämiseen sekä seka- ja tekokuituihin, joita ei voida jatkohyödyntää yhtä hyvin kuin luonnonkuituja. Poistotekstiileille tarvitaan laajan mittakaavan ratkaisuja, koska poistotekstiiliä syntyy koko ajan lisää ja energiaksi menevää tekstiiliä tulisi vähentää.

Ylä-Savon jätehuolto: Ylä-Savon jätehuolto kaipaa Hackathonista tekstiilikeräykseen ja lajitteluun suuremman skaalan ratkaisuja ja liiketoimintamalli-ideoita. Tällä hetkellä haasteena on, minne ja miten saataisiin käsiteltyä n. 50-100t seka- ja tekokuitutekstiiliä, joka kertyy vuodessa alueelta, lähinnä kotitalouksista. Haluaisimme parantaa nykyistä keräystä ja kierrätystä.

Valmet: Valmet Technologies valmistaa paperi- ja kartonkikoneissa käytettävää viiraa, joka on kudottua tekstiiliä. Viiraa valmistetaan vuosittain 240 000m² ja tuotantoprosessin ohessa syntyy sivuvirtana ylijäämätekstiiliä, jonka hyödyntämiseen kaivataan uusia ideoita.

Luppaset: Luppaset valmistaa aikuisten ja lasten vaatteita omassa ompelimossa Kuopiossa. Valmistuksesta syntyy trikooleikkuujätettä n. 4 jätesäkillistä 3 – 4kk:n aikana. Leikkuujätettä ei synny kovin paljoa, koska nykyään Luppaset valmistaa tuotteita enemmän tilauksesta, mutta tietyistä tuotteista saattaa tulla enemmän leikkuujätettä kuin toisista. Materiaalia on saatettu hyödyntää matonkuteiksi tai viety suoraan tekstiilikeräykseen, mutta olisi hienoa, jos Hackathonin myötä syntyisi jokin vakiintunut toimintatapa, kuinka leikkuujätteen saisi parhaiten hyödynnettyä.

Dream Circus: Dream Circus valmistaa Varkaudessa omalla ompelimollaan naisten, lasten ja unisex-vaatteita, asusteita ja keittiöpyyhkeitä. Tuotannon sivuvirtana syntyy saumurijätettä ja elastaani-puuvillaleikkuujätettä. Suuremmista kangaspaloista saamme valmistettua uusia tuotteita, mutta kaikille pienille paloille ei löydy jatkokäyttöä. Kahdessa viikossa pienintä silppua syntyy tuotannosta n. 600 litraa.

Kuka voi osallistua?

Hackathon on avoin kaikille kiinnostuneille: yrityksille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja muille toimijoille. Osallistujat voivat koota valmiin tiimin (n. 2-5 hlö) omasta organisaatiostaan. Vaihtoehtoisesti erikseen ilmoittautuneet kootaan järjestäjien puolesta sopivaan tiimiin orientaatiopäivän aikana 22.5.2023. Osallistujia Hackathoniin toivotaan laaja-alaisesti monipuolisin taustoin! Osallistuminen on maksutonta.

Miksi osallistua?

  • Opit palvelumuotoilua ja ketterää innovointia
  • Mahdollisuus uuteen liiketoimintaan yhteistyöyritysten kanssa
  • Pääset pilotoimaan tuotetta tai konseptia
  • Pääset tekemään tuotekehitystä yritysten kanssa ja saat palautetta ideoistasi
  • Ilmainen mentorointi
  • Pääset verkostoitumaan alan osaajien kanssa
  • Voittajien kesken jaetaan kaksi 1500 € rahapalkintoa!

Aikataulu

Inspiraatiovaihe

Maanantai 22.5. Kick-Off -tilaisuus klo 10:00-13:00 (Lähipäivä)

  • Orientaatio ja osallistujatiimien muodostaminen
  • Yritysten alkuinfot ja haasteiden esittely osallistujatiimeille
  • Työkalujen ja alustojen jakaminen osallistujille

Torstai 25.5.2023 klo 10:00-16:30 (Lähipäivä)

  • Osallistujien kysymykset ja tarkennukset haasteisiin liittyen yrityksille
  • Materiaalit tutustuttavaksi osallistujille: kuluttajien poistotekstiilit ja yritysten tekstiilisivuvirrat
  • Palvelumuotoilun menetelmiin tutustuminen
  • Työpajojen aloitus ja haasteisiin tutustuminen: tiedon etsiminen ja benchmarkkaus

Perjantai 26.5.2023 klo 10:00-12:00 (Etänä)

  • Itsenäinen työskentely, järjestäjien puolesta apuklinikka klo 10-12 kysymyksiä varten

Ideointivaihe

Maanantai 29.5.2023 klo 10:00-16:30 (Lähipäivä)

  • Ideointivaiheen konseptien esittely
  • Osallistujatiimien ideointi ja raakaversioiden esittely konsepteista ja tuotteista yrityksille

Tiistai 30.5.2023 klo 10:00-12:00 (Etänä)

  • Raakaversioiden hiominen palautteen pohjalta, itsenäinen työskentely, järjestäjien puolesta apuklinikka klo 10-12 kysymyksiä varten

Finaali

Keskiviikko 31.5.2023 klo 10:00-15:30 (Lähipäivä)

  • Konseptien esitysten hiominen
  • Loppuesitykset yrityksille
  • Tapahtumajärjestäjät ja yritysten edustajat arvioivat osallistujatiimien konseptit ja tuotteet ja valitsevat voittajat

Mitä tarvitset:

  • Muistiinpanovälineet
  • Mahdollisuuksien mukaan oman tietokoneen
  • Runsaasti luovaa mieltä!

Ilmoittaudu mukaan 19.5.2023 mennessä tästä 

Lisätietoa:


Hakcathonin järjestäjänä toimii Kuopion kaupungin yrityspalvelun toteuttama Invest and Expand in Pohjois-Savo -hanke yhteistyössä Savonia-ammattikorkeakoulun Bio- ja kiertotalouden vahvuusalan kanssa. Invest and Expand in Pohjois-Savo -hankkeen rahoittajina toimivat Euroopan aluekehitysrahasto, Pohjois-Savon liitto sekä osarahoittajina hankkeessa mukana olevat Kuopio, Varkaus, Ylä-Savon kunnat, Leppävirta, Siilinjärvi ja Joroinen.

Tapahtumat kuukausittain

Arkisto

Tilaa uutiskirje