28.3.2019
Huhtikuussa 2019 alkava uusi kotimainen realitysarja Elinvoimaiset kertoo työn merkityksestä ihmiselle. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi kuvaa aitojen ja samaistuttavien henkilötarinoiden kautta, millaista on pohjoissavolaisten yrittäjien, työnhakijoiden ja työntekijöiden omistautuminen työlle tai sen tavoittelulle.
Kuusiosaisen tuotantokauden jaksoissa päästään tutustumaan kahdeksaan elinvoimaiseen arjen sankariin. He tekevät työtä suurella intohimolla, yrittävät – välillä positiivisen työnarkomanian rajoilla keikkuen – saada tunnit vuorokaudessaan riittämään ja pyrkivät muuttamaan urahaaveensa todeksi.
Sarjassa nähdään laaja skaala eri elämäntilanteissa olevia henkilöitä työnhakijoista yrittäjiin. Heidän tarinansa tuovat näkyväksi, kuinka monitasoinen asia työ on, miten se vaikuttaa identiteettiimme ja mitä sen puuttuminen meille merkitsee. Teknologian murroksen myötä työ ulottuu nykyisin lähes kaikkialle. Sarja kysyykin, onko ongelmallista vai nykyisin jopa väistämätöntä, että työ ja vapaa-aika sekoittuvat.
Iisalmelaisessa kenkä- ja laukkiliikkeessä jutut äityvät kaupanteon lomassa välillä levottomiksikin. Kenkäkauppiatar Niina Styrman näyttää jaksossaan mallia, kuinka hyvä ilmapiiri ja huumori voivat työyhteisössä toimia jaksamisen avaintekijöinä. Toisessa jaksossa taas päästään kurkistamaan, mitä kahta ravintolaa pyörittävän Paco Nuccin ympäripyöreät päivät pitävät sisällään. Jaksossa nousee esille myös se, miten työnteko näyttäytyy lähipiirille: Paco tekee työtä rakkaudesta lajiin ja ihmisiin, mutta perheenkin kanssa pitäisi viettää aikaa.
Kamera seuraa myös työnhakijan arkea ja työnhaun edistymistä. Energinen Anne Ryhänen on ollut useamman vuoden ilman työtä. Nyt hän haluaa takaisin työelämään. Jaksossa lähdetään myös rohkeasti täysin uusille urille: Annen nuorimmainen lapsi Janita kouluttautuu parin vuoden työttömyysjakson jälkeen uuteen ammattiin. Kumpi ponnistaa ensin työelämään, viisikymppinen äiti vai parikymppinen tytär?
Nanna Hänninen ja Carme Plumed-Ferrer taas ovat hieman yli 40-vuotiaina naisina virkistävä poikkeus totutusta startup-skenestä. Pitkän ja ansioituneen uran valokuvataiteilijana tehnyt Nanna on toiminut viimeiset kaksi vuotta Neemo Method -yrityksen toimitusjohtajana. Barcelonasta kotoisin oleva Carme taas ponnistaa yrittäjyyteen akateemisesta maailmasta. Carme on työskennellyt 15 vuotta tutkijana Suomessa. Akateeminen työ kantaa viimein hedelmää, kun hänen kehittämänsä tuotteet päätyvät kuluttajille vuoden 2019 aikana. Jaksossaan Nanna ja Carme ottavat askelia yrittäjyyden maailmaan ja laittavat itsensä likoon Slushissa.
Sarja osoittaa, että polku kohti haaveuraa voi mutkitella eikä välttämättä ole se jo ennalta tallattu. Työtä voi tehdä nykyisin monella tavalla. Mukana onkin paitsi niitä perinteisinä miellettyjä, myös vähemmän perinteisiä urapolkuja ja moderneja tapoja työllistää itsensä. Viidennessä jaksossa nähtävä Aapo Julkunen on valittu heti hänen valmistuttuaan S-Trainee -ohjelmaan. Aapo joutuu varsinaiseen tulikasteeseen, kun hänet siirretään kylmiltään marketpäällikön tehtävään. Tatu Laine taas on urasuunnittelussa monin tavoin Aapon vastakohta: hän on modernin verkostoitujan prototyyppi, jolla on useita työnantajia samanaikaisesti.
Sarjassa selviää myös, millaisia haasteita paluumuuttaja kohtaa työtä etsiessään. Siiri Kiiskinen lähti kahdeksan vuotta sitten Espanjaan. Nyt hän on palannut takaisin miehensä Carloksen ja pienen poikansa kanssa.
Sarjan käsikirjoittajan ja ohjaajan, Thomas Urogalluksen mukaan formaatilla halutaan tuoda esille, miten ihmiset viihtyvät tietyllä alueella, ja miten he ovat rakentaneet siellä muun elämänsä työn ympärille. Sillä pyritään myös nostamaan eri alueiden kiinnostavuutta ja tuomaan esille paikallista elinvoimaa yksittäisten ihmisten tarinoiden kautta.
Mistään kiiltokuvamaisen silotelluista menestystarinoista ei kuitenkaan ole kyse: sarjaan ei ole valittu superihmisiä, vaan enemmänkin mielenkiintoisia ja samaistuttavia persoonia, jotka asuvat, vaikuttavat ja tekevät töitä alueella.
– Puhutaan oikeista ihmisistä, joihin voi törmätä Pohjois-Savossa liikkuessaan. Halusimme tehdä sarjaa ihmiseltä ihmiselle: henkilöt voivat samaistuttavuudessaan toivottavasti myös antaa voimaa kanssaihmisille ympäri Suomen, Urogallus kertoo.
Ronskia huumoria ei ole sensuroitu, eikä työelämän varjopuoliltakaan ole ummistettu silmiä. Sarja nostaakin elämänmakuisten henkilötarinoiden kautta aluetta ja sen ihmisiä rohkealla ja täysin uudenlaisella tavalla esille.
Elinvoimaiset alkaa tiistaina 2.4.2019. Jokaisen jakson ensiesitys nähdään tiistaisin kello 19 alkaen IL-TV:ssä. Ensiesityksen jälkeen jaksot ovat katsottavissa IL-TV:stä milloin tahansa. Televisiokanava AlfaTV:ltä sarjaa voi seurata tiistaisin klo 21.30 sekä uusintana keskiviikkoisin klo 19 sekä perjantaisin klo 18.
Sarja on tehty yhteistyössä Kuopion kaupungin yrityspalvelun ja työllisyyspalvelun, sekä Kuopion alueen markkinoinnin kanssa. Sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Thomas Urogallus Sawomo tuotantoyhtiöstä.
Lisätiedot: teemu@sawomo.com