3.8.2020
Vaisusta tilanteesta huolimatta pohjoissavolaisten yritysten lähitulevaisuuden odotukset ovat paranemaan päin. Koronakevät näkyy EK:n suhdannebarometrikyselyssä, mutta heikomminkin olisi voinut käydä. Pandemia jätti jälkensä ja leimaa syksyn suhdannetilannetta.
Yritysten suhdannetilanne Pohjois-Savossa koheni kesän aikana: tammikuun saldoluku oli -4, huhtikuussa -59 ja nyt heinäkuussa -35. Suhdanneodotukset näyttävät jo paremmilta, tammikuussa saldoluku oli -5, huhtikuussa -61 ja heinäkuussa -14.
Heinäkuussa kaksi kolmasosaa vastaajista arvioi suhdanteiden pysyvän samana ja enää 24 % ennakoi suhdannenäkymien huononevan ja 10 % odotti paranemista. Pohjois-Savon yritysten suhdannenäkymät ovat lähellä koko maan keskiarvolukuja. Tuotannon kasvun suurimmat esteet ovat riittämätön kysyntä, ammattityövoiman puute sekä rahoitusvaikeudet.
”Koronapandemia vaikutti merkittävästi alueemme yrityksiin, mutta tilanne voisi olla huonompikin. Rajoitusten purkaminen näkyy suhdanneodotuksissa ja palveluyritysten tilanne on kohentunut merkittävästi. Keskeistä on saada teollisuus ja rakentaminen takaisin kasvu-uralle”, korostaa Kuopion alueen kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen.
”Tärkeää on torjua pandemian mahdolliset seuraavat aallot meillä ja maailmalla sekä saada vienti vetämään. Rakentaminen on hyvää elvytystoimintaa. Pohjois-Savossa on monta tärkeää infrarakentamisen kohdetta aloitettavaksi. Liikenneinfran kehittäminen parantaa myös elinkeinoelämän kilpailukykyä”, Savolainen jatkaa.
Katsaus perustuu Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n heinäkuussa 2020 tekemään suhdannetiedusteluun. Tuloksissa on laskettu yhteen teollisuus, rakentaminen ja palvelut. Tiedusteluun vastasi Pohjois-Savossa 42 yritystä, jotka työllistävät yhteensä 10 418 henkeä.
Lisätietoa barometristä:
Ekonomisti Jouko Kangasniemi, Elinkeinoelämän keskusliitto, jouko.kangasniemi@ek.fi, puh. 040 5518136
Paikallisten tulosten kommentointi:
Toimitusjohtaja Kaija Savolainen, Kuopion alueen kauppakamari, kaija.savolainen@kuopiochamber.fi, puh. 040 514 8784