14.6.2022
Uudet startupit tuovat markkinoille teknologiaan perustuvia ratkaisuja ihmiskunnalle. Business Kuopio ja Business Center -yhteisö tukee startupeja muun muassa verkostoitumisessa ja rahoituksen hakemisessa. Mikä on aloittavan yrityksen menestyksen avain?
– Hyvä idea vaatii aina hyvän tiimin ja huippuosaamista. Idean lisäksi tarvitaan joku, joka osaa kaupallistaa idean myytävään muotoon. Seuraavat startupit auttavat ratkaisemaan tämän hetken kriittisiä haasteita liittyen ilmastomuutokseen ja terveyteen, ja ovat juuri siksi alueemme tulevia tähtiä, kiteyttää Business Kuopion yritysneuvoja Marja-Leena Laitinen.
Adamant Health Oy tarjoaa mittaus- ja analyysipalvelua, jolla saadaan tarkkaa tietoa liikehäiriöpotilaiden oireista. Kesällä 2020 perustetun yrityksen missio on tuoda datapohjainen hoito Parkinsonin-potilaille.
– Potilas saa 3 – 4 päiväksi käsivarteen puettavan anturin, joka mittaa potilaan liikeoireita, kertoo toimitusjohtaja Paulus Carpelan.
Analyysin ydin on FT dosentti Saara Rissasen yli 15 vuoden tutkimuksen tuloksena kehittämä algoritmi.
Parkinson -potilaan tyypilliset oireet syntyvät, kun aivot käskyttävät lihaksia väärin. Anturi mittaa lihassähkökäyriä ja liikettä. Neurologi näkee analyysin tuloksista oireiden vaihtelun ja lääkityksen vaikutuksen, jolloin hoitoa voidaan optimoida.
Palvelu tehostaa kliinistä hoitoa ja tuo säästöjä, koska kotimonitoroinnin tuottaman oiredatan avulla vastaanottoja voidaan pitää myös etänä ja sairaalajaksoja voidaan vähentää. Potilaan arki helpottuu, kun vastaanotolle ei tarvitse lähteä.
– Palvelusta hyötyvät myös lääkkeitä kehittävät yritykset, joilla on tarve mitata lääkehoidon vaikutuksia, sanoo Rissanen.
Yritys on keräämässä seuraavaa rahoituskierrosta ja on siten kasvamassa. Palvelu on tulossa markkinoille kesällä ja koekäytöt sairaaloissa ovat alkamassa. Yritys etsii parhaillaan muun muassa ohjelmistokehittäjiä.
Lisätietoja: adamanthealth.com
Syksyllä 2020 perustettu Marginum Oy kehittää seuraavan sukupolven tekniikkaa syöpäkasvainten poistoon. Innovaation taustalla on vuosia kestänyt tieteellinen tutkimus.
Yrityksen kehittämä älytunnistin tunnistaa syöpäsoluja fluoresenssia eli kudosten hohtavuutta hyödyntäen.
– Pyrimme älytunnistimella parantamaan hoitoja ja vähentämään uusintaleikkauksia, sanoo neurokirurgiaan erikoistuva lääkäri, dosentti Antti-Pekka Elonen.
Älytunnistinta varten ei tarvita muita ylimääräisiä uusia laitteita.
– Tunnistin liitetään imuletkuun, jolla kirurgi poistaa syöpäsoluja. Se havaitsee syöpäsolut imuletkuun tulevasta kudosjätteestä fluoresenssin intensiteetin perusteella, kertoo toimitusjohtaja Samu Lehtonen.
Aluksi älytunnistinta on tarkoitus käyttää aivosyöpien leikkaushoidossa. Tunnistin tehostaa kirurgin työtä, koska syöpäsolut voidaan poistaa tarkemmin ja terveen kudoksen vaurioilta vältytään. Säästöjä syntyy, kun uusintaleikkauksia ei tarvita.
Marginumin on tarkoitus aloittaa kliiniset tutkimukset älytunnistimella syksyllä.
Lisätiedot: marginum.com
– Missiomme on valmistaa maailman kevein ja helppokäyttöisin virtuaalinäyttö. Idea syntyi käytännön työstä, sanoo syksyllä 2021 perustetun Kaide Labs Oy:n toimitusjohtaja Ville Nousiainen.
Virtuaalinäyttö kiinnitetään tavallisiin silmälaseihin, jolloin se vapauttaa kädet. Käyttäjä näkee normaalisti, mutta lisäksi päälle tulee uutta dataa. Esimerkiksi korjausohjeita voidaan katsoa työn ohessa tai tarkistaa tavaran paikka logistiikkakeskuksessa käsiä käyttämättä.
Virtuaalinäyttö mahdollistaa myös tehtaiden etähuollot, joka pienentää yritysten hiilijalanjälkeä, kun matkustaminen vähenee.
Tuotteen prototyyppi on testikäytössä isoissa suomalaisissa pörssiyrityksissä.
– Etsimme uusia yhteistyökumppaneita sekä sijoittajia. Meillä on rahoituskierros menossa, tavoitteena on lanseerata tuote vuoden 2023 aikana, kertoo Nousiainen.
Lisätietoja: kaidelabs.com
Kesällä 2021 perustettu NOETON Oy on keksinyt ratkaisun vähentää puunpoltosta aiheutuvia pienhiukkaspäästöjä. Maailmanlaajuisesti pienhiukkaspäästöistä puolet syntyy puunpoltosta.
Kun puuta poltetaan, muodostuu poltosta syntyviin pienhiukkasiin sähkövaraus. Noeton päästösieppari on laite, joka vetää puoleensa varautuneet hiukkaset ja tuhoaa ne jo tulipesässä. Keksintö perustuu toimitusjohtaja Heikki Suhosen väitöskirjatutkimukseen.
– Tavoitteemme on siepata 70 % puunpoltosta tulevista pienhiukkasista, sanoo hallituksen puheenjohtaja Mika Rytkönen.
– Haluamme tehdä kotitalouksien puunpoltosta ympäristöystävällistä ja konkreettisesti hidastaa ilmaston lämpenemistä, jatkaa Suhonen.
Globaalisti laite hillitsee ilmastonmuutosta. Paikallisesti se parantaa ilmanlaatua, jolloin asukkaiden terveys on parempi.
NOETON tekee yhteistyötä tulisijavalmistajien kanssa. Yrityksellä on menossa toinen rahoituskierros, joka tähtää tuotteen tuomiseen markkinoille ensi vuonna.
– Etsimme testauspaikkoja, esimerkiksi mökkikylää tai laskettelukeskusta, jossa tuotetta voisi pilotoida, Rytkönen vinkkaa.
Lisätietoja: noeton.fi, heikki@noeton.fi
Eläintalous on suuri kasvihuonekaasujen, kuten metaanin ja dityppioksidin, lähde. Syksyllä 2021 perustettu Filtson Oy on kehittänyt ratkaisun, jolla eläinperäisiä päästöjä voidaan vähentää.
Yritys on tutkimuksen tuloksena kehittänyt laitteen, joka vähentää haitallisia kasvihuonekaasuja ympäröivästä ilmasta mikrobiologisen prosessin avulla.
– Filtson tuo ratkaisun rajattuun keinovalikoimaan vähentää kasvihuonepäästöjä. Tarjoamme mahdollisuuden yrityksille kompensoida päästöjään ja eläintilallisille mahdollisuuden vaikuttaa päästöjen kokonaiskuorman pienentämiseen, sanoo Filtson Oy:n toimitusjohtaja Sami Koskela.
Tuotteen pilotointi alkaa tänä kesänä. Filtson etsii eläintiloja hyödyntämään ratkaisua sekä yrityksiä, jotka haluavat kompensoida päästöjään.
Lisätietoja: filtson.fi